Studentenfietsen krijgen een tweede kans!

Dit artikel is geschreven door:

Natasha Glass

Communicatieadviseur Hogeschool Inholland Alkmaar

—————————

Duurzamer door het voorkomen van weesfietsen

Opening Fiets-opknapsation Inholland AlkmaarHeb je een lekke band of piepen je remmen? Sinds kort kun je je fiets zelf repareren bij de nieuwe fiets-opknapzuil van Hogeschool Inholland Alkmaar. Op 10 december werd deze duurzame zuil geopend, die bij de fietsenstalling van de hogeschool staat. De handige zuil is voortgekomen uit ideeën van studenten van Business Studies om weesfietsen tegen te gaan en duurzaamheid te stimuleren. Je kunt hier je band oppompen en kleine reparaties uitvoeren – supermakkelijk én duurzaam!

Gedoneerd door de gemeente Alkmaar
“Deze fiets-opknapzuil is mogelijk gemaakt door de ideeën van studenten Business Studies, in samenwerking met Stichting Global Goals Alkmaar, en wordt gedoneerd door de gemeente Alkmaar in het kader van circulariteit,” vertelt Nicole van Dinteren, docent Business Studies bij Hogeschool Inholland Alkmaar.
“Inholland Alkmaar zet zich sterk in voor verduurzaming en wil fiets- en OV-gebruik stimuleren,” zegt Business Studies-student Nienke Nooij. “Nu zijn studenten de grootste fietsgebruikers in Nederland, dus het is fantastisch om hen hierbij te ondersteunen.”

Opening
De officiële opening vond plaats op 10 december tijdens de Inholland Vintage Markt, een duurzaamheidsmarkt georganiseerd door studenten van de minor Sustainable Fashion. Richard Oerlemans, directeur van Hogeschool Inholland Alkmaar: “Het is mooi dat ik de openingshandeling mag verrichten door het Inholland fiets-opknapstation in gebruik te nemen. In samenwerking met onze studenten, Global Goals en de gemeente Alkmaar creëren we waardevolle duurzame initiatieven. Ook het thema circulair ondernemen komt hierbij aan bod. We pakken allerlei kansen samen op.”

Repareer je fiets hierDuurzamere stad
Tijdens een design-sprintweek bedachten meer dan 100 tweedejaars studenten creatieve oplossingen voor de meer dan 1000 weesfietsen in Alkmaar. Het resultaat? Een concrete stap richting een duurzamere stad en minder fietsafval. Mena Leila Kilani, senior projectmanager bij SDG Nederland en aanjager van Global Goals Alkmaar, vult enthousiast aan: “De studenten kwamen met bruikbare duurzame oplossingen om nog meer weesfietsen te voorkomen. De design sprint leverde originele suggesties op die bijdragen aan een duurzamere toekomst!”

Waarom een fiets-opknapzuil?
Met de opknapzuil krijgen studenten de kans om hun fiets te repareren in plaats van deze af te danken. Het project is onderdeel van een breder initiatief om circulariteit te bevorderen en bewoners te betrekken bij duurzame mobiliteit. Bovendien sluit de opknapzuil perfect aan bij de thema’s van Hogeschool Inholland, de gemeente Alkmaar en de Vintage Markt: groene en sociale duurzaamheid.