Acht vrouwen krijgen weesfiets én fietsles dankzij Project FIETS

Tijdens een feestelijk moment ontvingen acht dames van burgemeester Anja Schouten op 30 november hun fietscertificaat én een opgeknapte weesfiets. Project FIETS ging van start met succesvolle kick-off met 115 studenten van Hogeschool Inholland en daarna het fietsfeest bij de Stadsfabriek. Op 30 november was het feestelijke einde van de proef van Stichting Global Goals Alkmaar om circulariteit, duurzame mobiliteit en armoedebestrijding te verbinden via dit (wees)fietsen project.

Door weer en wind

Acht dames hebben twee maanden door weer en wind fietslessen gekregen van mountainbiker en vlogger Afra de Boer, samen met sportcoach Floor van Sport Z en veel vrijwilligers.

Naast een certificaat van hun fietslessen ontvingen alle vrouwen een opgeknapte weesfiets die gemeente Alkmaar beschikbaar heeft gesteld. De fietsen zijn opgeknapt door Oekraïense, Syrische en andere vluchtelingen uit regio Alkmaar die iets voor de vrouwen willen betekenen. Een van de fietsenmakers, Vasili, was aanwezig en heeft nog wat fietsen aangepast en ingesteld voor de vrouwen.

Versterken van vrouwen en meisjes

De fietslessen zijn georganiseerd door Hilde Uribe van Foundation Hilde. Zij zet zich in voor veiligheid en het versterken van vrouwen en meisjes. De 8 dames konden nog niet fietsen om verschillende redenen. Omdat ze uit een cultuur komen waar niet of nauwelijks wordt gefietst en ze het als kind nooit geleerd hebben of bijvoorbeeld omdat ze angstig zijn vanwege een ongeluk. Maar vooral geen geld of kennis over de mogelijkheid om fietslessen te volgen speelde een rol. Door de lessen rechtstreeks aan te bieden kregen deze vrouwen de kans om zichzelf te ontwikkelen en letterlijk hun bereik te vergroten. Burgemeester Schouten: “Je kunt 5 kilometer per uur lopen, maar nu kun je drie keer zo snel en ver komen. Alles in Alkmaar is met de fiets bereikbaar.”

De deelnemers waren gedreven om het fietsen (weer) onder de knie te krijgen: “Het maakte niet uit welk weer het was, ik ben elke les gekomen”. De dames mogen trots zijn en dat doen ze ook: “Ik kon wel fietsen, maar durfde niet. Nu durf ik weer.”

Deelnemers en organisatie project FIETS proosten met appelsap
Deelnemers en organisatie van project FIETS vieren het succes met een glaasje appelsap

Over Project FIETS

Project FIETS is een pilot van Stichting Global Goals Alkmaar, gefinancierd en gesteund door Gemeente Alkmaar. De fietsen voor het fietsproject zijn hoofdzakelijk verlaten of ongebruikte fietsen (weesfietsen) die zijn vrijgekomen bij een opruimactie bij het station. Het doel is om zichtbaarheid te geven aan circulariteit en inwoners te betrekken bij gemeentebeleid. Burgemeester Anja Schouten: “Zo krijgen de fietsen een nieuw leven”.

Vervolg Project FIETS

Bij het feestelijke moment waren partijen aanwezig die voortgang kunnen geven aan het project of een donatie willen doen voor een vervolg. Global Goals Alkmaar presenteert de ideeën van de studenten over duurzame mobiliteit en de successen van de fietslessen aan wethouder Christiaan Peetoom en medewerkers van gemeente Alkmaar. Zij gaan in gesprek over de mogelijkheden voor een vervolg om samen te werken aan thema’s als circulairiteit, mobiliteit en het bestrijden van ongelijkheid en armoede.

Bent u ook enthousiast om bij te dragen aan Project FIETS? Wilt u als vrijwilliger aan de slag met de fietslessen of een (fiets)donatie doen? Mail naar: [email protected]

Of kijk op de website van Global Goals Alkmaar: www.globalgoalsalkmaar.nl