Winnaar: “Stoere afvalproducten #upcyclebicycle”

Alkmaars initiatief “Stoere afvalproducten #upcyclebicycle” is trofeewinnaar van Provinciale verkiezingen Kern met Pit.

Zaterdag 22 januari is het Alkmaarse project “Stoere afvalproducten #upcyclebicycle” provinciale winnaar geworden van de Kern met Pit verkiezing.
Hiermee blijkt afval zoals koffieprut uit de horeca van de binnenstad waardevol te zijn voor moestuinen, volkstuinen en Pluktuin ’t Geesje.

Het project is voorjaar 2021 gestart met de vele vrijwilligers en deelnemers van Innovatieraad Alkmaar en in september succesvol afgerond.
We hebben laten zien dat we waardevol afval een tweede leven kunnen geven door het met een electrische fiets door mensen met afstand tot arbeidsmarkt te laten ophalen. 2100 kilo in 3 maanden!
De horeca is bedankt met zonnebloemen uit de pluktuin die groeiden op de koffieprut. volgende stap is opschalen van dit initiatief door andere partijen met hulp van de Innovatieraad.

Volgens de jury -gedeputeerd Provincie Noord-Holland Zita Pels, Burgemeester Bas Jan van Bochove en Adviseur waterveiligheid Marco Veendorp- is SAP #upcyclebicycle een verrassend, vernieuwend en goed uitgewerkt initiatief waar alles in zit.
Volgens jurylid Zita Pels past dit initiatief goed bij de grote opgaven van de Provincie, zoals circulariteit, inclusiviteit en schone mobiliteit.
“Stoere afvalproducten is een mooi initiatief van circulaire economie – waar we dingen niet meer weggooien maar hergebruiken-…om het klein en compact te maken en daardoor super succesvol”
En ook te kijken hoe je iedereen daarbij kan betrekken zodat het inclusief is en dat kan doen met schone mobiliteit. “Naar mijn idee was over elk onderdeel nagedacht”

Innovatieraad Alkmaar zet zich voor een duurzaam en sociaal Alkmaar. Samen zetten bewoners, ondernemers en Global Goals gemeente Alkmaar zich in voor de 17 Sustainable Development Goals. Deze staan o.a.voor circulaiteit, klimaatactie en waardig werk.
Heb je zelf een duurzaam of sociaal project, wil je aansluiten bij een project of aanmelden voor de nieuwsbrief? Kijk op www.globalgoalsalkmaar.nl

Deelnemers project:
Vrijwilligers Innovatieraad Alkmaar
Kopzorg
El Kombi Sup
Mee-wering
Kaasfabriek
Seenons
Stoer
Horeca Alkmaar: Soepp, Koffiemolen, Brownies & Downies, Sencha, Stadsstrand De kade
Pluktuin ’t Geesje
Volkstuin AVT
Wijktuin ’t Ambacht
Wijkmoestijn Overdie Ontmoet
Met dank aan Global Goals Gemeente Alkmaar en Kern met Pit